fbpx

Kunne ud tænke dig, at vide lidt mere om de 8 mest gængse planter i indretning, som vi har elsket og efterhånden set en masse til? Eller mangler du planter til dit hjem, men ved ikke helt hvad du skal vælge? Så har jeg lavet en planteguide over 8 darlings vi alle elsker. Alle pasnings tips er egne erfaringer og viden jeg har tildelt mig selv i løbet af de sidste 5 år. 

Vil du have ebogen, kan du få den længere nede.

PILEA PEPEROMIOIDES

Pilea er en taknemlig plante, hvis man passer den korrekt. Den har det bedst med direkte sol og en masse vand. Om sommeren skal den gerne have vand hver anden dag. Om vinteren kan du nøjes med at give den en gang i ugen, der udover er den ikke så glad for meget varme i denne årstid. 

Især når Pilea planter er unge, vokser en masse nye skud ud. Disse kan du let plante i nye potter og derved få en masse planter. Jeg vil vove at påstå at succesraten for at nye skud overlever er 85 %. Så go for it.

Pilea kan også blive ret høj, udover de nye skud, vokser den nemlig kun op af. Så på et tidspunkt kommer den til at ligne noget der minder om et træ. Her er det en god ide at støtte den, ellers kan den ikke holde sig oppe. 

GODE TIPS:
– Giv mere kraft til moderplanten, så den kan vokse sig høj, ved altid at fjerne nye skud
– Ønsker du en mere fyldig pilea, behold nogle af skudene der sidder på stammen, så synes den bredere

MONSTERA DELICIOSA 

Monstera var nok en af de første og mest hypede planter for 4-5 år siden. Den blev kaldt bloggerplanten, fordi alle bloggere viste den glædeligt frem inklusiv mig selv. Monstera er stadig populær, nok mest af alt fordi den holder sig utrolig godt og så er det en yderst smuk plante. 

Monstera er ikke glad for direkte sollys, samtidig befinder den sig ikke godt i rum, hvor der ingen sol er. Den trives i et hjørne ved siden af et vindue eller i et lyst rum. 

Monstera skal have en moderat mængde af vand. Om sommeren 1-2 gange i ugen, om vinteren 1 gang i uge/1 gang hver 14. dag. Alt efter hvor varmt den har det. 

GODE TIPS: 
– Trives den vokser den hurtigt. Husk derfor at plante den om i en større potte, så den har plads til at brede sig
– En let måde at se på planten om den har det godt, er hvis den græder. Det vil sige at der kommer små vanddråber fra bladene
– De lange brune snore der hænger fra planten, bruger planten til at skaffe fugt. Lad derfor være med at fjerne dem 

CALATHEA ORBIFOLIA

Calathea er plante man let kan aflæse. Når den mangler vand hænger dens blade og lige så snart den har fået en god sat vand rejser den sig igen. På den måde er den ret let at holde. Går der for længe i mellem vandingerne, begynder nogle af de blade der hænger at tørre ind. Har de tørret meget ind er du nød til at klippe af, da de ikke kommer sig igen.

Ligesom monstera vil calathea også have sol. Den kan dog holde til en del mere end monstera, og derfor har jeg også sat den på til at kunne holde til direkte sol. Dog kan dette variere i sorten af calathea familien.

FICUS ELASTICA

Ficus Elastica også kendt som gummitræet, er en rigtig fin plante der holder sig godt. Det eneste som jeg har fundet ud af, er at den ikke kan lide en brændeovn. Selvom den ikke står tæt på, så bliver den nærmest ked af det, når den er rum med den. Dens blade falder faktisk af, så det kan ende med en høj plante uden særlig mange blade. Et ret trist syn.

Derfor får mit gummitræ altid en midlertidig placering om vinteren, imens brændeovnen er i brug. Den er også glad for vand, dog kan den ikke tåle for meget, da jorden så nærmest rådner. Så lad jorden tørre ind i mellem vandingerne. 

BANANPALMEN

Bananpalmen er en rigtig smuk plante som er blevet ret populær i de sidste par år. Palmen kan fås i ret små udgaver, men efter de rette forhold kan den faktisk blive 5 meter. Det vil jeg dog vove at påstå at det ikke sker i Danmark, men 2 meter et varmt sted året rundt, kunne nok godt lade sig gøre. 

Palmen vil rigtig gerne have masser af lys og en del vand. Får den det er den flittig til at skyde nye blade. Men bananer kommer der ikke nogen af i dette klima. 

FIGENTRÆET

Figentræet findes i mange udgaver og alt efter hvilken udgave, kan du være heldig at dit træ laver figner til dig. Den skal selvfølgelig have det godt, før at den gør dette. Men efter min erfaring får den nok vand og står varmt nok, producerer den med glæde figner. 

Jeg har kun haft et træ, som jeg faktisk har haft en del problemer med i forhold til lus. Men nu har jeg fundet en metode som virker, efter lidt vejledning. Jeg klipper alle blade og ofte også grenen ned, dog lige over en knop. Så fjerne jeg det øverste jord og fylder ny på. På nuværende tidspunkt ser det ud til at virke. Så jeg krydser fingre.

ET TIP:
– Det kan være en god ide at sætte den ud på terrassen om sommeren, når det er varmt, da det er en tropisk plante

FREDSLILJEN

Fredslijlen er for personer som ikke er god til at holde planter i live. Liljen er yderst taknemlig. Den kan stå i et rum uden særlig meget lys i en lang periode og stadig have det fint. Denne på billedet, stod i vores soveværelse hvor der altid var rullet for vinduet, i i hvert fald et år. Dog er jeg ikke overbevidst om at den kan holde til det for altid. 

Derudover kunne der godt gå lang tid i mellem vandingerne, ligesom calathea falder dens blade også, når det er ved at være kritisk. Så skal den altså have vand ellers kommer den sig nok ikke igen. 

På det første billede af planten, kan du faktisk se hvordan den ser ud når den mangler vand. 

ALOE VERA

Aloe Vera er en meget let plante at holde og velegnet til personer, som glemmer at vande. Den skal nemlig meget sjældent have vand. Dette skyldes dens tykke blade som indeholder en masse vand. Der har nogle gange gået 4-5 måneder i mellem vandingerne, dog har jeg andre gange vandet den hver anden måned. 

Når planten skal vandes er det vigtigt, at den selv får lov til at suge vandet op. Så sæt den gerne i en potte med underskål og hæld vandet i underskålen.


GENERELLE TIPS
– Om vinteren er planterne ikke glade for meget varme. Så bliver deres blade brune/sorte, som om de er blevet brændt af. Det kan være fra en brændeovn eller en radiator, der varmer for meget. Så kan det være en god ide at flytte planten til et køligere sted 

– Har din plante gule blade, er det tegn på at den ikke får nok sollys. Giv din plante en ny placering

– Tag altid gule, brune og beskadiget blade af, så får resten af planten kraft til at vokse endnu mere

– Husk altid at mærke efter i jorden om planten er klar til nyt vand. Har den fået for meget, så vent med at give den indtil jorden er nogenlunde tør. Planter er generelt ikke glade for overvanding

– Om i forår/sommer perioden er det en god ide at give dine planter gødning, ca. hver 14. dag. Så vokser de hurtigere

– Når du alligevel går rundt og vander, så tag en vandforstøver med. De elsker nemlig fugt og da de står inde regner det jo aldrig på dem

Det var de 8 planter jeg ville dele i min planteguide i dag. Jeg tænker at med tiden vil der komme flere planter til. Håber du har lært lidt mere om planterne og måske du har fundet frem til din næste plante? 

GRATIS EBOG

Planteguide Ebog

Kunne du tænke dig denne guide, plus ekstra gode tips til din planter som en ebog? Så kan du få den lige her, eller brug formen nedenfor. Du accepterer at dine personlige data gemmes i overensstemmelsen med privatlivspolitik, når du skriver dig op.

Få ebogen lige i din indbakke – skriv dig op her

* indicates required

Har du nogle erfaringer du kan tilføje til min planteguide? Så vil jeg med glæde lære lidt mere om planterne. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top