fbpx

Jeg har samlet alle mine plantetips i dette indlæg, så du let kan passe dine grønne venner. Hvis du følger med på Instagram og har gjort det i noget tid, husker du nok også at jeg delte plantetips hver tirsdag i en lang periode. Alle disse plantetips har jeg nu samlet, så du kan få gavn af dem alle sammen og derved passe dine planter bedst muligt.

17 plantetips

17 PLANTETIPS

1. DER ER FORSKEL PÅ SOMMER OG VINTER

Der er forskel på hvor meget vand planterne skal have om sommeren og om vinteren. I forår og sommerperioden skal planterne have mere vand, da det er nu de er i vækst. Ofte vander jeg mine planter en til to gange i ugen om sommeren. Kan da godt gå 14 dage imellem vandingerne.

2. SE ELLER MÆRK OM JORDEN ER TØR/FUGTIG

Jeg kigger altid på jorden for at se om mine planter trænger til vand. Kan du ikke se det, er det en god idé at mærke efter. De fleste planter har godt af, at tørre lidt ud inden de bliver vandet igen.

3. KIG PÅ MÆRKET DER FØLGER MED PLANTEN – GEM DEN EVT.

Der følger stort set altid mærker med en pasnings vejledning til den enkelte plante, når du køber dem. Se efter hvor meget vand planten skal have og om den gerne vil stå lyst eller mørkt, osv. Kan du ikke huske hvordan planen den skal passes, er det en god ide at gemme mærket.

Stor planteguide alle mine plantetips samlet

4. LÆR DINE PLANTER AT KENDE

Har du ikke mærket, skal du bruge lidt tid på at lære dine planter at kende. Det kan du gøre ved enten at søge på dem på nettet, og derved få informationer om pasning. Og ellers bare holde øje med hvordan planten har det, inden du vander, efter den er vandet, hvis de får en ny plads osv.

5. GØD DINE PLANTER NÅR DE ER I VÆKST

Det er altid en god ide at give dine planter gødning, især i vækstperioden. Det vil sige forår og sommer. Jeg giver mine planter gødning hver 14. dag eller hver anden gang jeg vander. Om vinteren får de ikke noget.

Alle mine plantetips samlet

6. FORSTØV DINE PLANTE

Planter elsker at få vand på deres blade, husk derfor at forstøve dem ind imellem. Det gør at de har lettere ved at holde bladene sunde. Luften i inde miljøer kan hurtig blive tør og planter er vilde med fugt. Så hvis du forstøver vand på dem, virker det mere som i naturen.

7. FJERN ALTID GULE, BRUNE OG BESKADIGET BLADE

Ødelagte blade tager kraften fra planten, derfor skal du altid fjerne gule, brune og beskadiget blade. Så kan planten bruge kræfter på de sunde og raske blade.

Stor planteguide alle mine plantetips samlet
Varmeskade fra brændeovn

8. BLADENES FARVER BETYDER

Gule blade: planten får ikke nok sollys
Gule/blege blade: planten har fået for meget vand
Brune blade: planten har det for varmt – kan være varme fra en radiator eller brændeovn

Stor planteguide
Gul/bleg – planten har fået for meget vand

9. VANDING AF DE FORSKELLIGE PLANTE TYPER

Planter med tykke blade, skal ikke vandes så ofte. Eks. Sukkulenter og kaktuser skal vandes sjældent. Jeg vander mine en gang hver anden måned og som vinteren hver 3. ca.
Planter med tynde og sarte blade skal vandes oftere. En gang i ugen om sommeren, og en gang hver 14. dag om vinteren – alt efter hvor tørstige de er.

10. VAND SÅ VIDT MULIGT I UNDERSKÅL

Vand din plante så vidt muligt i en underskål. De vil gerne selv trække vandet op, og derved er det lettere at undgå overvanding. Planter som kaktuser og sukkulenter rådner, hvis du vander direkte ned i urtepotten.

Stor planteguide alle mine plantetips samlet

11. HVIS IKKE BRUGE LECAKUGLER

Har dine urtepotter ikke en underskål, er det en god idé at bruge lecakugler. Så kan det overskydende vand lettere løbe fra og derved undgår du overvanding.

12. BRUG GRØNTSAGS AFFALD TIL AT LAVE NYE PLANTER

Du kan sagtens lave en nye planter af grønsagsaffald. Jeg har blandt andet lavet en ananasplante, peberfrugt planter, hvidløg og for længe siden et avocado træ. Egentligt kan du prøve med de fleste grøntsager som har frø. Jeg har også set at man kan bruge enden af et salathoved, til at gro et nyt. Dog ikke prøvet det endnu.

Gratis ananasplante guide
Hjemmelavet ananas plante
DIY dyrk dine egne peberfrugt planter
Hjemmedyrket peberfrugtplanter

13. EN PLANTE DER GRÆDER ER EN GLAD PLANTE

Har du oplevet at dine planter drypper med små dråber vand, så er det er gode tegn. Det betyder at planten har det godt og at den har fået nok vand. Den vil typisk gøre det efter at du har vandet den.

14. ØG VÆKSTEN VED AT FLYTTE DEN

Er din plante gået i stå med at vokse, kan det enten være fordi, det er vinter og den er i dvaleperiode. Eller også er det fordi at den står forkert. Prøv eventuelt at flytte den til sted med enten mere eller mindre lys. Giv den en uge til to og se om der efterfølgende er sket fremskridt.

Ananasplante

15. HUSK AT TÆNKE OVER PLACERING AF PLANTEN

Lidt ligesom punktet ovenfor så er placering af planten vigtig. Nogle planter står bedst i direkte sollys, andre i lyse rum og nogle kan godt klare at der kun er et par timers lys om dagen. Søg derfor informationer om den enkelte plante på nettet inden du giver den en fast plads.

16. GIV DEM GERNE ET BAD IND I MELLEM

Planter har ikke godt af støv, derfor kan et bad være godt til dem ind imellem. Sæt alle dine planter i brusekabinen og skylde dem over.

Alle mine plantetips samlet

17. LÆS MIN GRATIS EBOG – PASNINGSGUIDE OVER 8 POPULÆRE PLANTER

Det sidste af mine plantetips er, at du kan få min e-bog som er en pasningsguide til 8 af de mest populære planter. Så ved du helt præcist hvordan du skal passe dem. Nogle af de planter der er med er: monstera deliciosa, bananpalme, fredslijle, figen & aloe vera.

Få ebogen lige her

Planteguide Ebog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top